Eğitim kurumlarında yarın başlayacak ücretsiz yemek uygulamasında son hazırlıklar yapılıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında kademeli olarak 5 milyon öğrenciye uygulanacak ücretsiz yemek uygulaması için hazırlıklarını sürdürüyor.
Eğitim-Öğretim yılının başında yaklaşık 1,5 milyon öğrenci ücretsiz yemeklerden yararlanıyordu. Öğrenci sayısı daha sonra 1,8 milyona çıkarıldı. Prestij uygulaması ile yarın 5 milyon öğrenciye ulaşılması planlanıyor.
Okul öncesi eğitim şeklinde başlanacak ve kademeli olarak ilk ve orta öğretimi kapsayacak uygulama için Valiliklere Gıda/Beslenme Hazırlama ve Dağıtım Rehberi gönderildi.
Kamu kurumlarında okul öncesi eğitime devam eden tüm çocuklara haftanın beş günü bir öğün yemek verilecek.
Anaokulu ile birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarına devam eden öğrenciler de günlük beslenme hizmetinden yararlanacak. Yatılı bölge ortaokullarında öğrenim gören ve yatılı hizmetlerden yararlanmayan tam gün öğrencilere ayrıca ücretsiz yemek eki verilecektir.
Okul mutfağında yemek hazırlayacak anaokulları ile anaokulu sınıfı bulunan okul ve kurumların mutfak ihtiyaçları için ilgili okullara gerekli bütçe ayrıldı.
Kendi mutfağında yemek hazırlayamayan okulların yemek hizmetinin sadece Milli Eğitim Bakanlığına bağlı meslek liseleri ve öğretmenevleri ile yemek yapan diğer kamu kurumlarından karşılanması sağlanacaktır.
“Yarın menüde etli nohut ve pirinç pilavı var”
Bu kapsamda Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Mehmet Meto Anaokulunda son hazırlıklar tamamlandı. Anaokulu çalışanı çocukların yemek masalarını dezenfekte ederken, mutfak çalışanı da yarınki yemek menüsünü hazırladı.
Mehmet Meto Anaokulu Müdürü Fatma Balıkçı, bir haftalık yemek menüsünde kullanılacak malzemeleri sipariş ettiklerini belirterek, “Yarın menümüzde etli nohut ve pilav var. Nohutları ıslattık, bitirdik. ön hazırlıklarımız.” söz konusu.
Balıkçı, kayıt sırasında velilere çocuklarının sağlık durumunun sorulduğunu ve buna göre çocuğun alerjisi olan besinlerin verilmeyeceğini söyledi.
Çocuklara yemeklerin okul çalışanı tarafından hazırlandığını kaydeden Balıkçı, “Okul mutfağımız, yemekhanemiz, her türlü imkanımız var. Besin değeri yüksek ve hijyenik ortamlarda hazırlanan yiyecekler sağlayacağız.” dedi.